De jongeren motiveren me elke dag weer en laten me zien waarom ik dit werk doe.

Koos Dorst,

Assistent Jongerencentrum De Hype & De Nooduitgang

Als assistent bij Jongerencentrum De Hype en De Nooduitgang combineert Koos zijn liefde voor muziek met zijn toewijding aan het jongerenwerk. Zijn reis begon als vrijwilliger, gedreven door een passie om anderen te helpen en zijn eigen muziek te creëren. Inmiddels is Koos sinds 2022 als assistent werkzaam bij Maatvast.
In zijn rol draait Koos dagelijks inlopen en organiseert hij diverse activiteiten, van studiobegeleiding tot deelname aan projecten als YouChoose en HaarlemmerMEER MOVES. Zijn enthousiasme voor de muziekstudio’s in de jongerencentra komt voort uit zijn eigen muzikale projecten en zijn wens om jongeren te inspireren en te motiveren. Dit doet hij onder andere tijdens begeleide studiotijd.

“Het is belangrijk dat jongeren een plek hebben waar ze zich kunnen ontwikkelen, zowel sociaal als op het gebied van talent,” benadrukt Koos. Hij ziet de waarde van ruime openingstijden en gevarieerde activiteiten, zoals kookcafés, meidenmiddagen en studiobegeleiding, voor hun groei en ontwikkeling.

Koos streeft ernaar om het talent van jongeren meer zichtbaar te maken, niet alleen binnen, maar ook buiten de muren van het jongerencentrum. Hij werkt namelijk al een tijd mee aan het project ‘Beyond the Stage’, waarbij jongeren in een zes maanden durend traject worden begeleid tot gevorderde artiesten.

“De jongeren motiveren me elke dag weer en laten me zien waarom ik dit werk doe. Omdat ik het zo naar mijn zin heb, gaan de werkweken vaak heel snel voorbij en vergeet ik soms even rust te nemen. Maar ik geniet elke dag van het werk!”

Naast zijn werk bij De Nooduitgang en De Hype ontwikkelt Koos zich als muzikant onder de naam KOZAA. Bij zijn muziek focust hij zich vooral op inhoud en perspectief; hij probeert vanuit persoonlijke ervaringen nummers te schrijven die impact hebben op jongeren, met thema’s die zij ook meemaken.

Een voorbeeld hiervan is zijn meest recente release, genaamd ‘Broski’, dat gaat over een persoonlijke ervaring waarbij Koos een vriend verloor door straatgeweld. Het is een erg persoonlijk nummer, maar juist dat motiveerde hem om het uit te brengen. “Er zijn meerdere mensen die rondlopen met het gevoel van verlies van een geliefde, of dit nu familie is of een andere soort relatie.”

Het nummer ‘Broski’ toont emoties van verdriet en woede na het verlies van iemand die je liefhebt in een ander perspectief. Koos vindt het belangrijk dat jongeren dit soort nummers horen, omdat er op dit moment te vaak wordt gekozen voor geweld, terwijl er veel betere manieren zijn om pijn en verdriet te verwerken.

Wil je ook aan de slag in onze studio of langskomen tijdens onze inlopen? Kijk op jcmaatvast.nl voor alle locaties en openingstijden.

Ben je benieuwd naar de muziek van Koos? Klik dan hier.

Andere verhalen

  • Een echt dorpshuis, voor en door de bewoners

    We hebben een heel actieve en betrokken gemeenschap in Lisserbroek. De Meerkoet is vaak het middelpunt van het dorp. Een echt dorpshuis, voor en door de bewoners. Heel veel clubjes en verenigingen hebben hier hun plek gevonden en we hebben een grote groep, enthousiaste vrijwilligers.

    Nicole Middelbosch

    vrijwilliger Dorpshuis De Meerkoet

    #ditismijnmaatvast

  • ‘De mensen maken er met elkaar echt iets moois van’

    “Zo’n zestien jaar geleden kwam ik hier wonen, boven Buurthuis Het Contact. Een van de eerste keren dat ik beneden langs de ingang van het buurthuis liep, werd ik meteen aangesproken: ‘Kom je ook knutselen met je kleinkinderen?’ Zo ben ik hier verzeild geraakt. Ik kwam steeds vaker en ging steeds een stukje meer doen. Nu ben ik er elke dag als vaste vrijwilliger en gastvrouw.”

    Ria de Graaf

    Vrijwilliger Buurthuis Het Contact

    #ditismijnmaatvast

  • ‘Jongeren hebben mijn hart’

    “Voor jongeren zijn de Basis en Baddies belangrijke plekken. Ze moeten hier niks. Er wordt in het dagelijkse leven al zoveel van de jongeren verwacht en gevraagd. Hier kunnen ze zichzelf zijn, chillen, zonder dat iemand ze opjaagt of op hun vingers kijkt. Bovendien is er altijd iemand om mee te praten, als ze daar behoefte aan hebben.”

    Tara Salehi Siavashani

    Sociaal beheerder Baddies & De Basis

    #ditismijnmaatvast