We geven de jongeren de ruimte om helemaal zichzelf te kunnen zijn

Seher Karagoz,

sociaal beheerder jongereninloop De Silo

“Dit is de tijd van de jongeren. Ze kunnen nu zoveel leren. Van elkaar, van andere culturen. Bij Maatvast geven we ze een plek waar ze zich vertrouwd en veilig voelen, waar ze ontmoeten, leren en hun vragen kunnen stellen. We geven ze de ruimte waar ze helemaal zichzelf kunnen zijn zonder dat vader of moeder meekijkt over de schouders. Uiteraard hebben wij indien nodig wel contact met de ouders. Dat weten de jongeren, daardoor is onze connectie ook sterker.”

“Maatvast en het jongerenwerk: ik voel mij vaak als een grote zus voor de jongeren. Wel iets ouder, maar ook dichtbij en vertrouwd. Ik snap snel waar ze mee bezig zijn, waar ze mee zitten. Ik verdiep me ook in de verschillende culturele achtergronden. Zo kun je toch taboe-onderwerpen bespreekbaar maken. De meiden en jongens voelen zich veilig genoeg om van alles tegen mij te zeggen.”

“Ik heb vroeger zelf nooit een plekje gehad waar ik me – buiten mijn eigen huis – echt thuis kon voelen. Dit wil ik creëren voor de jongeren met wie ik werk. Jongeren kunnen meer dan ze denken, alleen ze moeten erin geloven. Wij maken verbinding met ze en geven net dat extra zetje. Uiteindelijk doen ze het echt helemaal zelf! Ik wil op een laagdrempelige manier jongeren ondersteunen, advies geven en ze helpen hun verantwoordelijkheid te nemen. Zij leren van mij en ik leer ook absoluut van hun.”

Andere verhalen

 • Het is leuk en dankbaar werk. Wat wil je nog meer?

  Ik krijg ook veel positieve reacties van de bezoekers. Je ziet hoe belangrijk dit voor de mensen is. Een beetje gezelligheid en aandacht: het lijkt een klein iets, maar het betekent heel veel.

  Diana Celie

  vrijwilliger ‘t Rietland

  #ditismijnmaatvast

 • Mensen betrekken bij creativiteit, dat vind ik belangrijk

  Ik teken al mijn hele leven. Ik deel graag en wil de kunst naar de mensen brengen, niet andersom. Mensen betrekken bij creativiteit en mensen bij elkaar brengen, dat is voor mij belangrijk. Het sociale aspect is dus onmisbaar en daar is Het Ontmoetingscentrum een fijne plek voor.

  Irma Jansen

  vrijwilliger Het Ontmoetingscentrum

  #ditismijnmaatvast

 • Ik heb de leukste baan van de wereld!

  Geen dag is hetzelfde. De ene keer aan de administratie, dan plannen maken met de vrijwilligers, ik schuif soms aan tafel bij de wethouder of help bij de maaltijd voor ouderen. Het is heerlijk afwisselend. Ik geniet het meest van het omgaan met mensen. Dat maakt dat ik de leukste baan van de wereld heb.

  Tine Buis

  sociaal beheerder Dorpshuis de Vluchthaven

  #ditismijnmaatvast