Yellow Flower

Festival Keti Koti Haarlemmermeer – zaterdag 1 juli

naast Jongerencentrum Studio 5

Waddenweg 3 in Hoofddorp

Om 14.00 een speciaal optreden van Kenny B

# Over Keti Koti #

Keti Koti, letterlijk vertaald ‘gebroken ketenen’ in het Surinaams, is een jaarlijkse feestdag waarop de afschaffing van de slavernij wordt gevierd. Deze belangrijke dag markeert de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen op 1 juli 1863.

Voor de Surinaamse gemeenschap is Keti Koti een dag van zowel viering als reflectie. Het is een kans om de culturele rijkdom en veerkracht van de gemeenschap te vieren, maar ook om de strijd en het lijden te herdenken dat hun voorouders hebben doorgemaakt. Door de jaren heen heeft Keti Koti zich ontwikkeld tot een krachtige uiting van culturele trots en identiteit en speelt het een cruciale rol in de erkenning en het begrip van het slavernijverleden van Nederland.

In 2023 is het 160 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte en 150 jaar na het einde van het staatstoezicht. Een periode van 10 jaar waarin de tot slaafgemaakten verplicht werden op basis van een arbeidscontract door te werken op de plantages.

Op 1 juli 2023 is het officieel 150 jaar geleden dat er een einde kwam aan de slavernij. De tot slaaf gemaakte mensen waren eindelijk vrij!

* Herdenking en Festival *

Vanuit het P-Team (Participatieteam Haarlemmermeer), onder leiding van mevrouw Elaine Veldema, wordt er ieder jaar een herdenking georganiseerd bij het Slavernij Monument in Hoofddorp. Zij heeft het initiatief genomen om te komen tot een tastbare herinnering aan de wereldwijde afschaffing van de slavernij, het monument!

Om 10.00 uur verzamelen we bij het Slavernij Monument in Hoofddorp om daar de herdenkingsceremonie bij te wonen. Inmiddels een jaarlijkse traditie, met mooie sprekers en indringende verhalen. We staan stil bij al het leed die de miljoenen tot slaaf gemaakte mensen hebben moeten doorstaan en alle slachtoffers die zijn gevallen.

Aansluitend aan de herdenking organiseert Maatvast dit jaar de eerste editie van het Festival Keti Koti Haarlemmermeer.

Vanaf 13.00 uur staan we stil bij de afschaffing van slavernij en vieren de vrijheid naast Jongerencentrum Studio 5 aan de Waddenweg in Hoofddorp. Het festival is een viering van vrijheid, maar ook een tijd om te reflecteren op de historische impact van slavernij op de hedendaagse samenleving. We openen met het zelfgeschreven nummer van Chiara en Morpheus, twee jongeren van jongerencentrum De Hype in Nieuw-Vennep. Het is een prachtig nummer dat zorgt voor verbondenheid. Om 14.00 uur treedt Kenny B op.

De middag zelf zit vol muziek, optredens, activiteiten met workshops, een foto expositie en natuurlijk eten en drinken. Het is een evenement voor alle inwoners van Haarlemmermeer, jong en oud!

· Live muziek ·

—  Met een speciaal optreden van

Kenny B

Kenny B was met ruim tien nummer 1-hits al een begrip in Suriname. Hij zingt al vanaf zijn achtste, in het Engels, Aucaans, Sranantongo en inmiddels ook in het Nederlands. Zijn Nederlandse muziek heeft echter lang op zich laten wachten; toen hij 28 was, kwam Kenny B naar Nederland. Hij trad in die tijd regelmatig in het buitenland op en vooral in Suriname. “Ik wilde mezelf eerst in het Engels en Surinaams in de spotlight zetten”, aldus Kenny B. “De overstap naar Nederlandstalig heeft altijd in mijn hoofd gespeeld, maar dat heb ik lang afgehouden. Kom je in het Engels niet beter weg met bepaalde woorden en uitdrukkingen?”

Na zijn eerste Nederlandse single ‘Als je gaat’, bracht hij de hit ‘Parijs’, die inmiddels meer dan 31 miljoen keer gestreamd is en bijna 34 miljoen keer is bekeken op YouTube. Met ‘Parijs’ wist Kenny B als eerste Nederlandse artiest 1 miljoen Spotify-streams in een week te scoren.

Kenny B opent zijn optreden om 14.00 uur op ons Keti Koti evenement met het Surinaamse volkslied. Daarna zal hij zijn bekendste hits tot gehore brengen.

Programma

Het Keti Koti festival staat voor het vieren van vrijheid, het herdenken van slachtoffers, aandacht geven aan de geschiedenis en het creëren van bewustzijn. De toegang tot het evenement is gratis zodat de laagdrempeligheid is gewaarborgd. Alle activiteiten zijn gratis voor de bezoekers. Eten en drinken wordt tegen kostprijs aangeboden door de leveranciers die hun bijdrage leveren aan het evenement.

Het doel van deze dag is ook stilstaan bij deze gedeelde pijnlijke geschiedenis, het vergroten van kennis en om verbinding in de samenleving te creëren. Zo staan er verschillende wist-je-dat-borden verspreid over het terrein met weetjes over Suriname en het slavernijverleden. Er is een ‘Spoken Word’ artiest die een gedicht voordraagt. We gaan met elkaar in gesprek aan de dialoogtafel om kennis over te dragen. Aan de dialoogtafel creëren we een veilige omgeving waar men met elkaar kan praten over ervaringen, gevoelens en herinneringen.

  • Muzikale opening door Chiara en Morpheus

  • Eerste uur gratis Heri Heri (NB! Op = Op)

  • Kenny B

  • Dennis Isidora (Caribische muziek)

  • DJ

  • Brassband Brotherhood

  • Dialoogtafel P-Team
  • Djembe workshop
  • Expositie Cova da Moura

  • Catering Joyce Food Corner

  • Henna

  • Armbandjes maken

  • Voetbal 4 tegen 4 Team Sportservice & Forty4Days

  • Wist-je-dat-borden
  • Luister naar de spannende avonturen van spin Anansi

  • Schaaf-, schep- en waterijs

  • Poffertjes, suikerspin
  • Springkussen
  • Schminken

^ Interactive workshops ^

Interactive Workshops

De hele middag zijn er verschillende optredens en kun je meedoen aan leuke workshops. Heb je ook altijd al Djembé willen leren spelen?! Of wil je misschien een mooie kralen armband maken?! Daarnaast is er een 4 tegen 4 toernooi voor verschillende voetbalteams. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door Team Sportservice en het toernooi zelf wordt georganiseerd door Forty4Days.

Aan de kleintjes is natuurlijk ook gedacht. De kinderen kunnen zich laten schminken door Sarah en Julia, ijsjes, poffertjes en suikerspin eten en staat er een groot springkussen klaar waar ze zich op kunnen uitleven.

In Studio 5 kunnen de kinderen luisteren naar de verhalen over de spin Anansi. Anansi is een slimme, sluwe spin met magische krachten. Tijdens de slavernij, toen het voor slaven verboden was om hun eigen cultuur uit te dragen, werd Anansi het symbool van stil verzet, van ‘wie niet sterk is, moet slim zijn’. En we gaan spinnen knutselen en kleurplaten kleuren.

Discovery

Expositie Cova da Moura – Dexa Mundo Papia (Let the world talk)

Marie-Louise Hodge is een fotografe uit Amsterdam. Haar werk bevindt zich veelal op het snijvlak van documentair- en modefotografie. Terugkerende thema’s in haar werk zijn (zwarte) cultuur, het koloniale verleden en sociale ongelijkheid.

Cova da Moura is een wijk aan de rand van Lissabon, gebouwd in de jaren 70 door de bewoners zelf. Velen daarvan waren Afrikaanse migranten uit de net onafhankelijke voormalig Portugese koloniën, die naar Portugal trokken voor een beter leven. Door een gebrek aan beschikbare huisvesting voor hen, zijn zij zelf huizen gaan bouwen. De wijk is uitgegroeid tot een bijzondere plek met een warme en cultuurrijke gemeenschap, maar heeft een slechte reputatie en wordt nog steeds niet erkend als legaal. Daarnaast dreigt de gemeente om de wijk te slopen, waardoor het bestaan van Cova da Moura op losse schroeven staat. Bovendien heeft de gemeenschap van Cova da Moura te kampen met diverse problemen van kansenongelijkheid zoals slechte voorzieningen, armoede, racisme en politiegeweld. Het primaire doel van haar project is om de inwoners van Cova da Moura een gezicht te geven, los van vooroordelen. Marie-Louise wil de schoonheid laten zien die deze speciale plek en haar hechte gemeenschap te bieden heeft.

Tijdens ons evenement zal er een selectie foto’s van dit project te zien zijn. Naast de expositie zal Marie-Louise een activiteit organiseren waarbij bezoekers van het festival zelf aan de slag kunnen gaan met fotografie.

Afrikaanse percussie workshops door Moussé Dramé

Moussé Dramé neemt je mee naar West-Afrika met een enorm enthousiasme en energie. Binnen een korte tijd leert hij je een swingend West-Afrikaans ritme. Hij vertelt over zijn muziekcultuur en leert je Afrikaanse liedjes. Moussé geeft inmiddels 24 jaar les in Nederland maar ook wereldwijd tot in China en is een geliefde docent. Zijn positieve “komt goed” werkt aanstekelijk en geeft iedereen vertrouwen en plezier. www.djembe-drame.nl

Keti Koti Herdenking en Festival
Zaterdag 1 juli

  • 10.00 – 12.00 uur – Keti Koti Herdenking bij het Slavernij Monument

    > Route Slavernijmonument <

  • 13.00 – 18.00 uur – Festival Keti Koti Haarlemmermeer naast Jongerencentrum Studio 5

    > Route Studio 5 <

Praktische informatie

  • Rondom Studio 5 en op de eilanden is beperkte parkeergelegenheid. Kom zo veel mogelijk lopend, met de fiets of het openbaar vervoer (bushalte voor de deur).

  • Het is mogelijk om te pinnen op het festival echter neem ook voldoende kleingeld mee.

Gratis entree!

Mede mogelijk gemaakt door

Festival partners