“Ik wil dat anderen zich veilig kunnen voelen, zodat ze zichzelf kunnen zijn zonder bang te hoeven zijn voor oordeel”
Roan
20, Hillegom
Wie is Roan?
Roan is 20 jaar, komt uit Hillegom en is bijna klaar met zijn studie Social Work. Hij heeft een passie voor motorrijden, muziek en ontspannen met vrienden. “Ik ben misschien niet degene die meteen in het middelpunt van de aandacht staat, maar mensen voelen zich snel op hun gemak bij mij.” Hij omschrijft zichzelf als een introvert die tegelijkertijd sociaal is en altijd openstaat voor een goed gesprek.
Zijn levensverhaal heeft hem gemaakt tot wie hij nu is: empathisch, begripvol en altijd bereid om een luisterend oor te bieden. “Ik weet hoe het voelt om in iemand anders zijn schoenen te staan. Dat helpt me om open te blijven naar anderen.”
Een van de grootste reizen in zijn leven was het ontdekken van zijn geaardheid. “Het begon met een verliefdheid op een klasgenoot. Wat ik eerst als vriendschap zag, bleek uiteindelijk veel meer te zijn.” Het was het begin van een lange zoektocht naar zichzelf. “Het duurde even voordat ik mijn plek vond, maar door open te zijn, heb ik geweldige mensen ontmoet die dezelfde ervaringen deelden. Dat gaf me het vertrouwen om steeds meer mezelf te zijn.”
Wat betekent Haarlemmermeer voor jou?
Het interview met Roan vond plaats bij Flex C, een plek die veel voor hem betekent. “Dit was de eerste plek waar ik me echt welkom en geaccepteerd voelde”. Wat begon als een veilige haven waar hij als bezoeker kwam, groeide uit tot een werkplek waar hij nu als assistent-beheerder werkt. “Het voelt hier vertrouwd, alsof ik er echt mag zijn wie ik ben.” Toch zijn er ook minder fijne herinneringen aan Haarlemmermeer. De middelbare school was een moeilijke tijd, vooral op dagen zoals Paarse Vrijdag. “Er waren wel een paar mensen die me steunden, maar de rest van de school zorgde voor een sfeer waarin je je allesbehalve veilig voelde. Het voelde alsof ik op eieren moest lopen.” Die ervaringen hebben hem gevormd en zijn motivatie versterkt om inclusie en diversiteit belangrijk te maken. “Ik wil dat anderen zich veilig kunnen voelen, zodat ze zichzelf kunnen zijn zonder bang te hoeven zijn voor oordeel.”
Wat wil je anderen meegeven?
Voor Roan draait positiviteit om goed voor jezelf zorgen en grenzen stellen. “Ik kies ervoor om niet te veel negatief nieuws te volgen, omdat dat me echt naar beneden kan trekken.”
Zijn beste vriendin is een grote steun. “We kennen elkaar al sinds mijn 14e. Ze woont in Limburg, maar we hebben elke dag contact. Zij is er altijd voor me, zelfs als we het niet met elkaar eens zijn. Dat heeft mij door veel heen geholpen.” Roan wil anderen vooral meegeven om lief voor elkaar te zijn. “Iedereen is anders, en dat is juist wat ons mooi maakt. Mensen zijn zoveel meer dan dat ene stukje waar de maatschappij moeilijk over doet.” Voor de toekomst hoopt hij dat Haarlemmermeer meer inzet op begrip en educatie, bijvoorbeeld via scholen. “Diversiteit hoeft niet steeds een groot ding te zijn. Het kan gewoon normaal zijn, zonder dat er steeds apart de nadruk op wordt gelegd. Als iedereen elkaar gewoon accepteert zoals ze zijn, komen we al een heel eind.”