Met elkaar kunnen we alles voor elkaar krijgen

Lucas Drewes,

vrijwilliger Ontmoetingscentrum Nieuw-Vennep

“Sinds een jaar of twee help ik mee met het buurtrestaurant. Met z’n vieren – Louise, Hanneke en Tineke zijn al jaren de drijvende kracht achter het restaurant – bereiden we elke eerste maandag van de maand een maaltijd voor de bezoekers. We maken er echt iets van. Een compleet 3-gangenmenu aan tafel geserveerd. We vragen wat bezoekers lekker vinden en houden daar rekening mee. De kosten zijn zes euro per maaltijd. Daar houden we soms iets van over en dat sparen we dan op voor het kerstdiner of een barbecue.”

“Het is natuurlijk meer dan alleen een maaltijd. Het is een heel sociaal gebeuren. Even een praatje met elkaar, wat gezelligheid. Dat is ook de functie van het Ontmoetingscentrum. Het is een dorpshuis, waar je je buurtgenoten ziet, waar je kennismaakt met andere culturen en waar je je thuis voelt maar toch even achter je eigen voordeur vandaan bent. In de coronatijd hebben we gezien hoe broos het leven is. Er kan zo iets tussen komen. Juist dan is het belangrijk om de verbinding aan te gaan met de mensen uit je omgeving en sociaal betrokken te zijn.”

“Ik werk bij een hotelketen en heb de hotelschool gedaan, maar ik ben niet culinair opgeleid. Ik ben vooral hobbykok en vind het ontzettend leuk om zoiets te kunnen doen voor anderen. En het slaat aan. We hebben steeds meer gasten en we kunnen nog wel wat versterking gebruiken. Dankzij mijn werk heb ik ook een groot netwerk, dat ik af en toe graag inschakel voor het Ontmoetingscentrum. Zo hebben we tijdens corona, toen het buurtrestaurant dicht was, bij de vaste bezoekers een diner aan de deur bezorgd. Zo wil ik meer mensen en bedrijven betrekken. Met elkaar kunnen we alles voor elkaar krijgen. Dat begint misschien met een gezamenlijke maaltijd, maar we kunnen nog veel meer doen om de verbinding te versterken.”

Andere verhalen

  • “Weet je wat zo leuk is? Dat ook de nieuwe generatie actief wordt als vrijwilliger”

    “Het zit wel in onze familie. Bijna allemaal zijn we actief als vrijwilliger in Lisserbroek. Mijn schoonmoeder, Coby den Butter, is een beetje de aanstichter. Coby zet zich al heel lang in voor het dorp en de bewoners. Ze heeft daarvoor ook een lintje gekregen. Coby is ruim 40 jaar voorzitter geweest van de Kindervakantiedagen en is nog steeds vrijwilliger bij creatieve clubs. Nu is het niet zo dat wij dus ook vrijwilliger móesten worden. We zagen haar voorbeeld en vinden het gewoon leuk om te doen.”

    Monique de Geus

    Vrijwilliger in Lisserbroek en medewerker Maatvast

    #ditismijnmaatvast

  • Je ontmoet veel mensen en daar wordt iedereen rijker van

    Mensen willen niet alleen zijn, ze willen bij elkaar zitten en een praatje met elkaar kunnen maken. Wie je ook bent, waar je ook vandaan komt. Met de mensen van Maatvast heb ik goed contact. Je merkt dat je gewaardeerd wordt. Ze betrekken ons ook bij plannen en ideeën: wat vinden jullie ervan? Dat is fijn. We worden serieus genomen en er is persoonlijke aandacht. Dat is voor iedereen belangrijk.

    Carla Beenakker

    vrijwilliger Het Ontmoetingscentrum

    #ditismijnmaatvast

  • Mensen betrekken bij creativiteit, dat vind ik belangrijk

    Ik teken al mijn hele leven. Ik deel graag en wil de kunst naar de mensen brengen, niet andersom. Mensen betrekken bij creativiteit en mensen bij elkaar brengen, dat is voor mij belangrijk. Het sociale aspect is dus onmisbaar en daar is Het Ontmoetingscentrum een fijne plek voor.

    Irma Jansen

    vrijwilliger Het Ontmoetingscentrum

    #ditismijnmaatvast