‘Jeu-de-boules is ontspanning, beweging en gezelligheid’

Yvonne Bruningmeijer & Frank Tegelaar,

Vrijwilligers de Boskern

“Zo’n twee jaar geleden zijn Frank en ik hier gaan wonen. Frank woonde al in Hoofddorp, ik heb hiervoor in Noordwijk en Katwijk gewoond. Daar heb ik altijd veel gejeu-de-bould. Dus toen we hier kwamen, zijn we op zoek gegaan naar een baan. Die vonden we bij de Boskern.”

“Die jeu-de-boulesbaan van de Boskern lag er al sinds 2019, maar was intussen aardig overwoekerd geraakt. Toen zijn wij in een spontane actie zelf aan de slag gegaan om de baan weer onkruidvrij en bespeelbaar te maken. Voor onszelf, maar natuurlijk ook voor de andere bezoekers. Wie wil – volwassenen en kinderen – kan daar nu spelen. Wij onderhouden de baan nu zelf, hopelijk springt Maatvast in de toekomst ook een beetje bij.”

“Elke vrijdag organiseren we nu van twee tot vier uur een middag om in groepsverband te spelen. Iedereen die wil kan meedoen. Wij kennen de spelregels en leggen graag uit hoe de puntentelling is en hoe je techniek kunt verbeteren. We vinden het vooral leuk om anderen enthousiast te maken. De opkomst hangt natuurlijk ook een beetje af van het weer, maar er is steeds meer animo voor. We zijn wel nog steeds op zoek naar nieuwe leden. Heb je geen boules, dan kun je die lenen achter de bar bij de Boskern. We willen ook samen met de jeu-de-boulesclubjes van andere wijkcentra in Hoofddorp iets organiseren. Inmiddels spelen we al wekelijks met de leden van de boulesclub in Pax bij de Bernadottestraatflat, op woensdag vanaf 14.00 uur. Ook daar kan men aanhaken.”

“Het is een ontzettend prettige activiteit met elkaar. Je bent in beweging, we doen halverwege een bakje koffie, je maakt een praatje en het is vaak ook een spannend spel. Inmiddels zijn Frank en ik wel een beetje specialisten in het spel. Overigens heb ik ’t destijds aan Frank geleerd. Maar zo’n vrijdag is vooral een gezellige middag. Het is gewoon leuk om onder de mensen te zijn en met elkaar iets te ondernemen.”

Andere verhalen

 • Het is toch heerlijk om met anderen en voor anderen bezig te zijn?

  We proberen steeds meer mensen te betrekken bij het dorp en het dorpshuis Het Eiland. Als er nieuwe mensen in het dorp komen wonen, worden ze benaderd om eens langs te komen en te ontdekken hoe leuk het hier is. Er zijn echt leuke activiteiten en veel dorpsgenoten zijn actief.

  Margreet van Goor

  vrijwilliger Dorpshuis Het Eiland

  #ditismijnmaatvast

 • Ik heb echt goede gesprekken met de jongeren

  Het is fijn om in gesprek te gaan met anderen. Het is ook goed voor mij om nog beter Nederlands te leren en goed voor mijn CV. Maar ik vind het vooral belangrijk om te helpen en iets voor anderen te doen. Dat wilde ik al vanaf dat ik klein was, in Syrië. Ik wilde ook altijd iets met zorg gaan doen. ’s Woensdags maak ik graag tijd voor de Basis.

  Hewa Abdulkader

  vrijwilliger jongerencentrum De Basis

  #ditismijnmaatvast

 • Ik heb de leukste baan van de wereld!

  Geen dag is hetzelfde. De ene keer aan de administratie, dan plannen maken met de vrijwilligers, ik schuif soms aan tafel bij de wethouder of help bij de maaltijd voor ouderen. Het is heerlijk afwisselend. Ik geniet het meest van het omgaan met mensen. Dat maakt dat ik de leukste baan van de wereld heb.

  Tine Buis

  sociaal beheerder Dorpshuis de Vluchthaven

  #ditismijnmaatvast