Wacht niet tot je pensioen om iets voor anderen te doen

Gina de Boer,

Vrijwilliger Dorpshuis Badhoevedorp

“Vier dagen in de week werk ik bij een financieel bedrijf in Amsterdam. Op woensdag ben ik vrij. Zo’n twee jaar geleden dacht ik: wat ga ik doen met die woensdag? Ik wilde graag iets nuttigs doen. Iets voor anderen en totaal anders dan mijn dagelijkse werk. En waarom zou je wachten met vrijwilligerswerk tot je gepensioneerd bent?”

“Bij Dorpshuis Badhoevedorp, op een kwartiertje lopen van mijn huis, zochten ze een nieuwe kok voor het samen eten op woensdag. Ik hou erg van koken, dus die link was snel gelegd. Na het gesprek met de beheerder kon ik direct beginnen. Elke woensdagmiddag bereiden we met het team een compleet driegangenmenu. Bezoekers melden zich vooraf aan en kunnen dan voor een bescheiden bedrag mee-eten. Vóór corona hadden we meestal zo rond de dertig gasten, nu gaan we weer langzaam richting dat niveau. Alles is hier prima geregeld. We hebben in het dorpshuis een professionele keuken en Maatvast zorgt voor de inkoop.”

“Het is hartstikke leuk om te koken en om samen te werken met het team vrijwilligers in de keuken. Het geeft me veel voldoening als ik zie dat onze gasten het lekker en gezellig vinden. Het is ook fijn om even uit mijn dagelijkse bezigheden te zijn. In mijn werk als vermogensbeheerder is het altijd druk en draait het om de beurs en rendement. Hier ben ik bezig om het anderen naar de zin te maken, met iets wat ik leuk vind en goed kan. Dat geeft voldoening en het verrijkt je leven. Die betrokkenheid bij mens en maatschappij hoeft echt niet te wachten tot na je pensionering. Het is juist zinvol naast je werkzame leven. Het verrijkt je leven. En er worden zoveel mensen blij van. Dus niet langer wachten maar gewoon doen!”

Andere verhalen

 • Een blij gezicht, daar doe je het voor

  We kijken altijd naar wat we nog wél voor elkaar kunnen doen. Contact houden met elkaar en met de wijkbewoners, dat is belangrijk. Het wordt zeker gewaardeerd, dat merken we. En een blij gezicht te zien, daar doe je het toch voor. Ze zeggen weleens: breng een zonnetje onder de mensen. Als ik dat zonnetje mag zijn, dan vind ik het helemaal goed.

  Rob Stam

  vrijwilliger De Silo

  #ditismijnmaatvast

 • ‘Ik loop mee, denk mee, doe mee’

  “Toen ik werkloos raakte, dacht ik: wat nu? Ik heb graag wat te doen. Ik kende de beheerder van ’t Rietland, onze kinderen zaten op dezelfde school. Dus zo ben ik hier begonnen, nu ongeveer elf jaar geleden. En ik ben gebleven, ook toen ik weer een baan vond. Eerst werkte ik voornamelijk achter de receptie, ook vanwege mijn vroegere werk als secretaresse. Na een paar jaar wilde ik liever iets actievers en meer tussen de mensen. Sindsdien ben ik vast op maandagochtend gastvrouw in ’t Rietland en om de week op donderdagmiddag. Dat vind ik heerlijk.”

  Marjon Oudejans

  Vrijwilliger 't Rietland

  #ditismijnmaatvast

 • De Nieuwe Silo is een huis voor iedereen

  Maatvast biedt ons de locatie en alle ondersteuning. De Nieuwe Silo is een huis voor iedereen en we zijn erg blij dat we hier een plek hebben gevonden. We worden overal bij betrokken en dat is prettig. Het is belangrijk dat we met elkaar in gesprek zijn en contact onderhouden.

  Said Akkabi

  Stichting Marhaba, De Nieuwe Silo

  #ditismijnmaatvast