Wacht niet tot je pensioen om iets voor anderen te doen

Gina de Boer,

Vrijwilliger Dorpshuis Badhoevedorp

“Vier dagen in de week werk ik bij een financieel bedrijf in Amsterdam. Op woensdag ben ik vrij. Zo’n twee jaar geleden dacht ik: wat ga ik doen met die woensdag? Ik wilde graag iets nuttigs doen. Iets voor anderen en totaal anders dan mijn dagelijkse werk. En waarom zou je wachten met vrijwilligerswerk tot je gepensioneerd bent?”
“Bij Dorpshuis Badhoevedorp, op een kwartiertje lopen van mijn huis, zochten ze een nieuwe kok voor het samen eten op woensdag. Ik hou erg van koken, dus die link was snel gelegd. Na het gesprek met de beheerder kon ik direct beginnen. Elke woensdagmiddag bereiden we met het team een compleet driegangenmenu. Bezoekers melden zich vooraf aan en kunnen dan voor een bescheiden bedrag mee-eten. Vóór corona hadden we meestal zo rond de dertig gasten, nu gaan we weer langzaam richting dat niveau. Alles is hier prima geregeld. We hebben in het dorpshuis een professionele keuken en Maatvast zorgt voor de inkoop.”
“Het is hartstikke leuk om te koken en om samen te werken met het team vrijwilligers in de keuken. Het geeft me veel voldoening als ik zie dat onze gasten het lekker en gezellig vinden. Het is ook fijn om even uit mijn dagelijkse bezigheden te zijn. In mijn werk als vermogensbeheerder is het altijd druk en draait het om de beurs en rendement. Hier ben ik bezig om het anderen naar de zin te maken, met iets wat ik leuk vind en goed kan. Dat geeft voldoening en het verrijkt je leven. Die betrokkenheid bij mens en maatschappij hoeft echt niet te wachten tot na je pensionering. Het is juist zinvol naast je werkzame leven. Het verrijkt je leven. En er worden zoveel mensen blij van. Dus niet langer wachten maar gewoon doen!”

Andere verhalen

 • Ik heb de leukste baan van de wereld!

  Geen dag is hetzelfde. De ene keer aan de administratie, dan plannen maken met de vrijwilligers, ik schuif soms aan tafel bij de wethouder of help bij de maaltijd voor ouderen. Het is heerlijk afwisselend. Ik geniet het meest van het omgaan met mensen. Dat maakt dat ik de leukste baan van de wereld heb.

  Tine Buis

  sociaal beheerder Dorpshuis de Vluchthaven

  #ditismijnmaatvast

 • Het is leuk en dankbaar werk. Wat wil je nog meer?

  Ik krijg ook veel positieve reacties van de bezoekers. Je ziet hoe belangrijk dit voor de mensen is. Een beetje gezelligheid en aandacht: het lijkt een klein iets, maar het betekent heel veel.

  Diana Celie

  vrijwilliger ‘t Rietland

  #ditismijnmaatvast

 • We geven de jongeren de ruimte om helemaal zichzelf te kunnen zijn

  Maatvast en het jongerenwerk: ik voel mij vaak als een grote zus voor de jongeren. Wel iets ouder, maar ook dichtbij en vertrouwd. Ik snap snel waar ze mee bezig zijn, waar ze mee zitten. Ik verdiep me ook in de verschillende culturele achtergronden. Zo kun je toch taboe-onderwerpen bespreekbaar maken.

  Seher Karagoz

  sociaal beheerder jongereninloop De Silo

  #ditismijnmaatvast