Ik heb de leukste baan van de wereld!

Tine Buis,

sociaal beheerder Dorpshuis de Vluchthaven

“Geen dag is hetzelfde. De ene keer aan de administratie, dan plannen maken met de vrijwilligers, ik schuif soms aan tafel bij de wethouder of help bij de maaltijd voor ouderen. Het is heerlijk afwisselend. Ik geniet het meest van het omgaan met mensen. Dat maakt dat ik de leukste baan van de wereld heb.”

“Ik ben al ruim 34 jaar beheerder bij Stichting Maatvast en de voorgangers daarvan. Nu al een tijdje bij Dorpshuis d’Oude Waterwolf in Vijfhuizen en sinds 2022 ook bij Dorpshuis de Vluchthaven in Lijnden. Veel mensen maken gebruik van de dorpshuizen. Er zijn altijd allerlei activiteiten en mensen kunnen hier hun verhaal kwijt. De coronatijd was heel naar. We merkten dat de mensen deze plek echt misten. En wij misten hen ook!”

“We verzinnen activiteiten zelf, soms komen de bezoekers met ideeën voor een leuke activiteit. Er gebeurt veel hier: bingo, paasbrunch, een handwerkclub, klaverjassen. Iedere eerste vrijdag van de maand hebben we in Dorpshuis d’Oude Waterwolf een maaltijd voor ouderen. Dan hebben we een grote groep binnen die hier lekker zit te smikkelen. Alles wordt geregeld door onze vrijwilligers. Vergis je niet, zonder die vrijwilligers zijn wij niets.”

“Ik vind dit heerlijk werk. Ik ben ook echt een mensenmens. Ik heb vroeger geen specifieke opleiding voor deze baan gevolgd. Ik heb wel mijn horecapapieren en dat is ook heel fijn. De bewoners zijn tenslotte onze gasten. Er is in de jaren zeker veel veranderd. Vroeger, voor Maatvast, werd je vanuit de organisatie verteld wat je moest doen. Nu zijn wij als beheerder, vrijwilligers en inwoners zelf aan zet. Dat werkt veel prettiger. Dan voelt iedereen zich veel meer betrokken. Iedereen heeft het idee dat het dorpshuis ook van hen is. En dat is het natuurlijk ook.”

Andere verhalen

 • Wij gaan voor gezelligheid

  Er is altijd genoeg te doen. Als er kookclub is staan we bijna de hele dag te schillen en snijden. Maar ook als er geen activiteit is, zijn we aan het verven of opknappen. Onze bezoekers zien alles: ‘Heb je een nieuw plantje?’. Wij gaan voor gezellig. Al zit er maar één meneer, we maken het huiselijk.

  Lisette Glerum

  vrijwilliger De Amazone

  #ditismijnmaatvast

 • Een echt dorpshuis, voor en door de bewoners

  We hebben een heel actieve en betrokken gemeenschap in Lisserbroek. De Meerkoet is vaak het middelpunt van het dorp. Een echt dorpshuis, voor en door de bewoners. Heel veel clubjes en verenigingen hebben hier hun plek gevonden en we hebben een grote groep, enthousiaste vrijwilligers.

  Nicole Middelbosch

  vrijwilliger Dorpshuis De Meerkoet

  #ditismijnmaatvast

 • De belangrijkste oogst van de buurttuin is het sociale contact

  Iedereen is welkom in de buurttuin om te helpen en het liefst mensen uit de buurt natuurlijk. We hebben een aantal vaste vrijwilligers, maar dat mogen er best nog wel meer worden. Er is genoeg te doen, je mag zelf initiatief nemen.

  Erwin & Mirjam

  vrijwilligers buurttuin De Boerderij

  #ditismijnmaatvast