‘Ik loop mee, denk mee, doe mee’

Marjon Oudejans,

Vrijwilliger 't Rietland

“Toen ik werkloos raakte, dacht ik: wat nu? Ik heb graag wat te doen. Ik kende de beheerder van ’t Rietland, onze kinderen zaten op dezelfde school. Dus zo ben ik hier begonnen, nu ongeveer elf jaar geleden. En ik ben gebleven, ook toen ik weer een baan vond. Eerst werkte ik voornamelijk achter de receptie, ook vanwege mijn vroegere werk als secretaresse. Na een paar jaar wilde ik liever iets actievers en meer tussen de mensen. Sindsdien ben ik vast op maandagochtend gastvrouw in ’t Rietland en om de week op donderdagmiddag. Dat vind ik heerlijk.”

“Het is meestal erg gezellig. Er zijn groepjes biljarters, twee keer in de maand zijn er de vaste club bloemschikkers en de verhalentafel. En dan heb je nog de inloop. Zo is het vaak gezellig druk. Gelukkig maar, want ik wil wel iets te doen hebben. Ik ben gastvrouw en hou verder de voorraden bij, maak het koffieapparaat schoon, dat soort dingen. Vorige week was de koffieautomaat kapot. Ze zeiden hier: dan maar alleen thee. Maar dat vond ik niks. Toen heb ik thuis mijn koffieapparaat opgehaald. Er moet wel koffie zijn!”

“Ik merk dat mensen het fijn vinden om een bekend gezicht te zien en als er iemand is om een praatje te maken. Dat werkt twee kanten op. Ik vind het zelf ook prettig om contact te maken, om tussen de mensen te zijn. ’t Rietland is echt een heel gezellige locatie, met een stabiele groep vrijwilligers. Samen rooien we het prima hier. We weten ook dat als er iets is, we altijd kunnen rekenen op Maatvast en op elkaar.”

“Ik ben met liefde vrijwilliger en kom hier ook graag als bezoeker. Ik woon aan de andere kant van Badhoevedorp, maar dat is nog steeds wel aardig dichtbij. Laatst heb ik meegedaan aan een fotocursus, eerder nog aan een sieradenworkshop. Het is hartstikke leuk om mee te doen. Ik zit echt op mijn plek in het wijkcentrum. Ik loop mee, denk mee, doe mee. Af en toe spring ik bij in het Dorpshuis. Het is fijn om iets voor anderen te kunnen doen en ervoor te zorgen dat de mensen het gezellig hebben. Ik voel me nuttig en dat is een prettig gevoel.”

Andere verhalen

 • Als je iets wilt, neem dan initiatief!

  Het is zo mooi en dankbaar werk en je ontmoet heel veel leuke mensen. Ik ben ook hartstikke vitaal, fiets veel, dus het gaat me allemaal goed af. Maar ik vind ook dat als mensen iets willen, dat ze dan in actie moeten komen. Niet wachten tot een ander of een instelling iets organiseert. Als je iets wilt, neem dan initiatief.

  John Gouwerok

  vrijwilliger Wijkcentrum De Boerderij

  #ditismijnmaatvast

 • Wacht niet tot je pensioen om iets voor anderen te doen

  “Vier dagen in de week werk ik bij een financieel bedrijf in Amsterdam. Op woensdag ben ik vrij. Zo’n twee jaar geleden dacht ik: wat ga ik doen met die woensdag? Ik wilde graag iets nuttigs doen. Iets voor anderen en totaal anders dan mijn dagelijkse werk. En waarom zou je wachten met vrijwilligerswerk tot je gepensioneerd bent?”

  Gina de Boer

  Vrijwilliger Dorpshuis Badhoevedorp

  #ditismijnmaatvast

 • Alles en iedereen kan hier binnen komen lopen

  Ik vind het belangrijk om mensen te betrekken bij mijn locatie. Je merkt dat als ze eenmaal over de drempel zijn, ze het gezellig vinden en vaak vragen of zij iets kunnen doen. Ik koppel ook graag mensen bij activiteiten en klusjes. Dat versterkt de band en daardoor kunnen we weer meer voor anderen doen. Alles en iedereen kan hier binnen lopen. De Nieuwe Silo is inmiddels een herkenbaar en gewaardeerd punt in de wijk.

  Tiny Guit

  sociaal beheerder De Nieuwe Silo

  #ditismijnmaatvast