‘Onze gasten gaan graag uit eten bij ons’

Alie van Geelen en Inge Karsch,

Vrijwilligers Wijkcentrum De Nieuwe Silo

“We hebben duizenden ideeën. We halen onze inspiratie en recepten overal vandaan: kookboeken – ik heb er denk ik wel 400 – tijdschriften, internet en we koken echt van alles voor Silo’s Dinercafé. Het liefst recepten waar we een beetje een uitdaging in zien”, vertelt Alie van Geelen. Zij vormt met Inge Karsch sinds april 2022 een van de kookteams van het Dinercafé van De Nieuwe Silo. Alie: “We koken twee dinsdagen achter elkaar en dan vier dinsdagen niet, dan zijn de twee andere kookteams aan de beurt.”

“We proberen er altijd iets leuks en bijzonders van te maken”, zegt Inge. “In de week ervoor gaan wij met z’n tweeën of met het team proefeten, om te kijken of onze gerechten goed te maken zijn en of ze lekker zijn. We maken een voor-, hoofd- en nagerecht. Alie doet meestal het hoofdgerecht, ik dan het voorgerecht en het toetje. We moeten uiteraard op het budget letten. Onze eetgasten betalen zeven euro voor het 3-gangenmenu. We koken dan ook graag met seizoensgroenten, omdat die dan het lekkerst én het goedkoopst zijn. En we letten goed op de aanbiedingen bij de verswinkels en supermarkten in het dorp.”

Alie: “De meeste gasten weten inmiddels dat ze bij De Nieuwe Silo iets bijzonders kunnen verwachten. Maar dat is toch ook het leukste? Je wilt wel eens iets anders eten dan je zelf thuis maakt. Ook al kost het maar zeven euro, je gaat bij ons toch uit eten. Daarom kleden we alles leuk aan. Vroeger kreeg iedereen alles direct op een bord. Dan gebeurde het vaak dat de ene helft al had en begon te eten, terwijl de rest nog zat te wachten. Wij zetten tegenwoordig vaker de dekschalen op tafel. Dat is veel gezelliger. Je eet tegelijk, geeft elkaar de schalen door, het is meteen geanimeerd aan tafel.”

“We koken de twee dinsdagen hetzelfde menu voor in totaal ongeveer 70 tot 80 mensen”, vertelt Inge. “Op zo’n dinsdag beginnen we om twee uur. Het is dan best wel even aanpoten. We hebben niet echt een systeem, we doen eigenlijk maar wat. Maar op de een of andere manier komt het altijd goed. Vanaf vijf uur zijn de mensen welkom. Dan gaan ze zitten, bestellen een drankje en dan komt om half zes het voorgerecht. We eten zelf ook mee. Dat is gezellig en je hoort meteen of het in de smaak valt. Om zeven uur gaat iedereen weer naar huis en kunnen wij aan de afwas.”

“Onze eters waarderen het en wij vinden het zelf ook hartstikke fijn om te doen. We hebben met elkaar veel lol bij het verzinnen van de recepten, het inkopen, proef eten, koken en opruimen”, zegt Alie. “Het is ook echt leuk om iets sociaals te doen. Ik doe al 40 jaar vrijwilligerswerk. Dat zou ik niet doen als ik er niks aan zou vinden. En twee dinsdagen in de zes weken, dat blijft, ook als je zoals Inge een volledige baan hebt, overzichtelijk genoeg. Inge en ik kijken er altijd erg naar uit.”

Andere verhalen

 • Het is toch heerlijk om met anderen en voor anderen bezig te zijn?

  We proberen steeds meer mensen te betrekken bij het dorp en het dorpshuis Het Eiland. Als er nieuwe mensen in het dorp komen wonen, worden ze benaderd om eens langs te komen en te ontdekken hoe leuk het hier is. Er zijn echt leuke activiteiten en veel dorpsgenoten zijn actief.

  Margreet van Goor

  vrijwilliger Dorpshuis Het Eiland

  #ditismijnmaatvast

 • Mensen rekenen op je

  Ik ben iedere maand gastdame bij de klaverjas en rummikub club en wekelijks bij de handwerkclub. Op de donderdagochtenden komt de handwerkclub bijeen. We hebben een fijne groep deelnemers. Iedereen is welkom.

  Marja Hijstek

  vrijwilliger Dorpshuis d’Oude Waterwolf

  #ditismijnmaatvast

 • ‘Onze gasten gaan graag uit eten bij ons’

  “We hebben duizenden ideeën. We halen onze inspiratie en recepten overal vandaan: kookboeken – ik heb er denk ik wel 400 - tijdschriften, internet en we koken echt van alles voor Silo’s Dinercafé. Het liefst recepten waar we een beetje een uitdaging in zien”, vertelt Alie van Geelen. Zij vormt met Inge Karsch sinds april 2022 een van de kookteams van het Dinercafé van De Nieuwe Silo. Alie: “We koken twee dinsdagen achter elkaar en dan vier dinsdagen niet, dan zijn de twee andere kookteams aan de beurt.”

  Alie van Geelen en Inge Karsch

  Vrijwilligers Wijkcentrum De Nieuwe Silo

  #ditismijnmaatvast