‘Onze gasten gaan graag uit eten bij ons’

Alie van Geelen en Inge Karsch,

Vrijwilligers Wijkcentrum De Nieuwe Silo

“We hebben duizenden ideeën. We halen onze inspiratie en recepten overal vandaan: kookboeken – ik heb er denk ik wel 400 – tijdschriften, internet en we koken echt van alles voor Silo’s Dinercafé. Het liefst recepten waar we een beetje een uitdaging in zien”, vertelt Alie van Geelen. Zij vormt met Inge Karsch sinds april 2022 een van de kookteams van het Dinercafé van De Nieuwe Silo. Alie: “We koken twee dinsdagen achter elkaar en dan vier dinsdagen niet, dan zijn de twee andere kookteams aan de beurt.”

“We proberen er altijd iets leuks en bijzonders van te maken”, zegt Inge. “In de week ervoor gaan wij met z’n tweeën of met het team proefeten, om te kijken of onze gerechten goed te maken zijn en of ze lekker zijn. We maken een voor-, hoofd- en nagerecht. Alie doet meestal het hoofdgerecht, ik dan het voorgerecht en het toetje. We moeten uiteraard op het budget letten. Onze eetgasten betalen zeven euro voor het 3-gangenmenu. We koken dan ook graag met seizoensgroenten, omdat die dan het lekkerst én het goedkoopst zijn. En we letten goed op de aanbiedingen bij de verswinkels en supermarkten in het dorp.”

Alie: “De meeste gasten weten inmiddels dat ze bij De Nieuwe Silo iets bijzonders kunnen verwachten. Maar dat is toch ook het leukste? Je wilt wel eens iets anders eten dan je zelf thuis maakt. Ook al kost het maar zeven euro, je gaat bij ons toch uit eten. Daarom kleden we alles leuk aan. Vroeger kreeg iedereen alles direct op een bord. Dan gebeurde het vaak dat de ene helft al had en begon te eten, terwijl de rest nog zat te wachten. Wij zetten tegenwoordig vaker de dekschalen op tafel. Dat is veel gezelliger. Je eet tegelijk, geeft elkaar de schalen door, het is meteen geanimeerd aan tafel.”

“We koken de twee dinsdagen hetzelfde menu voor in totaal ongeveer 70 tot 80 mensen”, vertelt Inge. “Op zo’n dinsdag beginnen we om twee uur. Het is dan best wel even aanpoten. We hebben niet echt een systeem, we doen eigenlijk maar wat. Maar op de een of andere manier komt het altijd goed. Vanaf vijf uur zijn de mensen welkom. Dan gaan ze zitten, bestellen een drankje en dan komt om half zes het voorgerecht. We eten zelf ook mee. Dat is gezellig en je hoort meteen of het in de smaak valt. Om zeven uur gaat iedereen weer naar huis en kunnen wij aan de afwas.”

“Onze eters waarderen het en wij vinden het zelf ook hartstikke fijn om te doen. We hebben met elkaar veel lol bij het verzinnen van de recepten, het inkopen, proef eten, koken en opruimen”, zegt Alie. “Het is ook echt leuk om iets sociaals te doen. Ik doe al 40 jaar vrijwilligerswerk. Dat zou ik niet doen als ik er niks aan zou vinden. En twee dinsdagen in de zes weken, dat blijft, ook als je zoals Inge een volledige baan hebt, overzichtelijk genoeg. Inge en ik kijken er altijd erg naar uit.”

Andere verhalen

 • Bankzitten kan altijd nog

  We werken met een hele leuke club vrijwilligers. Het is dan wel vrijwilligerswerk, maar het is niet vrijblijvend, vind ik. Iedereen rekent op je.

  Ellen Visser

  vrijwilliger Wijkcentrum De Veste

  #ditismijnmaatvast

 • Ik heb de leukste baan van de wereld!

  We verzinnen activiteiten zelf, soms komen de bezoekers met ideeën voor een leuke activiteit. Regelmatig hebben we in Dorpshuis d’Oude Waterwolf een maaltijd voor ouderen. Dan hebben we een grote groep binnen die hier lekker zit te smikkelen. Alles wordt geregeld door onze vrijwilligers. Vergis je niet, zonder die vrijwilligers zijn wij niets.

  Tine Buis

  sociaal beheerder Dorpshuis de Vluchthaven

  #ditismijnmaatvast

 • Je ontmoet veel mensen en daar wordt iedereen rijker van

  Mensen willen niet alleen zijn, ze willen bij elkaar zitten en een praatje met elkaar kunnen maken. Wie je ook bent, waar je ook vandaan komt. De creaclub in Het Contact ben ik ooit begonnen om allerlei culturen bij elkaar te brengen. Dat werkt goed en loopt nog steeds.

  Carla Beenakker

  vrijwilliger Het Contact

  #ditismijnmaatvast