Ik heb echt goede gesprekken met de jongeren

Hewa Abdulkader,

vrijwilliger jongerencentrum De Basis

“Puur bij toeval ben ik bij De Basis terecht gekomen. Ik woon in Zwanenburg, bijna naast de Basis, en wilde graag iets doen als vrijwilliger. Op een basisschool bijvoorbeeld, dat leek mij leuk. Ik ben hier gewoon naar binnen gelopen en heb gevraagd of ik kon helpen. Het was dus een jongerencentrum, geen basisschool. Maar dat vond ik eigenlijk net zo leuk. Ik help nu bijna een jaar op de woensdagavond en vaak als er op andere dagen activiteiten zijn.”

“Op woensdagavond komen hier jongeren van 12 tot 18 jaar. Het is vaak best druk. Ze kunnen hier van alles doen. Het is een fijne plek om te chillen. Ik sta achter de bar en help met wat er te doen is. Ik ben zelf 20 jaar, dus het leeftijdsverschil is klein. Ik kan echt goede gesprekken voeren met de jongeren, we hebben vaak dezelfde ideeën en ervaringen. Nou ja, ik kom uit Syrië en woon nu zo’n vijf jaar in Nederland. Maar toch heb je als jongeren vergelijkbare problemen en verwachtingen.”

“Het is fijn om in gesprek te gaan met anderen. Het is ook goed voor mij om nog beter Nederlands te leren en goed voor mijn CV. Maar ik vind het vooral belangrijk om te helpen en iets voor anderen te doen. Dat wilde ik al vanaf dat ik klein was, in Syrië. Ik wilde ook altijd iets met zorg gaan doen. Na mijn VWO ben ik farmacie gaan studeren, aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Daarvoor ga ik met de trein op en neer. Dat is zo’n zeven uur in het openbaar vervoer. Dus ik hou niet heel veel tijd over doordeweeks. Maar ’s woensdags maak ik graag tijd voor de Basis.”

Andere verhalen

 • Mensen rekenen op je

  Ik ben iedere maand gastdame bij de klaverjas en rummikub club en wekelijks bij de handwerkclub. Op de donderdagochtenden komt de handwerkclub bijeen. We hebben een fijne groep deelnemers. Iedereen is welkom.

  Marja Hijstek

  vrijwilliger Dorpshuis d’Oude Waterwolf

  #ditismijnmaatvast

 • ‘Jeu-de-boules is ontspanning, beweging en gezelligheid’

  “Zo’n twee jaar geleden zijn Frank en ik hier gaan wonen. Frank woonde al in Hoofddorp, ik heb hiervoor in Noordwijk en Katwijk gewoond. Daar heb ik altijd veel gejeu-de-bould. Dus toen we hier kwamen, zijn we op zoek gegaan naar een baan. Die vonden we bij de Boskern.”

  Yvonne Bruningmeijer & Frank Tegelaar

  Vrijwilligers de Boskern

  #ditismijnmaatvast

 • Het is leuk en dankbaar werk. Wat wil je nog meer?

  Ik krijg ook veel positieve reacties van de bezoekers. Je ziet hoe belangrijk dit voor de mensen is. Een beetje gezelligheid en aandacht: het lijkt een klein iets, maar het betekent heel veel.

  Diana Celie

  vrijwilliger ‘t Rietland

  #ditismijnmaatvast