‘Het oudste dorpshuis van Haarlemmermeer is weer helemaal van deze tijd’

Jolanda Dercksen & Lisa van Klink,

Stichting Dorpsbelangen Burgerveen

“Dorpshuis Marijke is het centrale punt in ons dorp. Burgerveen is een kleine gemeenschap, een dorp zonder horeca of verdere voorzieningen. Dan is juist een dorpshuis belangrijk”, vertelt Jolanda Dercksen. “Ik geloof dat wij verhoudingsgewijs het best bezochte dorpshuis zijn van alle buurt- en wijkcentra van Stichting Maatvast.”

“Er gebeurde altijd heel veel in het dorpshuis”, zegt Lisa van Klink. “Dat heeft tijdens corona natuurlijk stilgelegen en bijna aansluitend volgde de grondige renovatie van het dorpshuis. Op 20 mei 2023 ging het weer open en nu kan er weer van alles georganiseerd worden. Zoals de bingo, sport voor ouderen, sjoelen, toneel. De activiteitencommissie heeft onlangs een enquête gehouden om te inventariseren waar behoefte aan is en wat iedereen leuk vindt. Zo zullen er steeds meer activiteiten worden georganiseerd.”

Jolanda: “Ik kwam in 2016 in Burgerveen wonen en voelde me als snel betrokken bij het dorp en inwoners, mede door de Open Dorpspleinen. Ik ben toen gevraagd voor de Dorpsraad. Daar heb ik met liefde ‘ja’ op gezegd. Ik vind het nog steeds heel fijn om actief te zijn in en voor het dorp.” Lisa woont nu drie jaar in het dorp. “Na twee maanden was er de jaarvergadering, waar heel Burgerveen voor wordt uitgenodigd. Toen ik hoorde dat de Dorpsraad nog leden zocht, heb ik me direct aangemeld. Het leek me hartstikke leuk om betrokken te zijn bij de activiteiten en plannen van het dorp.”

“Gemiddeld zijn we een uur of drie, vier per week bezig”, vertelt Jolanda. “In aanloop naar de heropening van het dorpshuis waren dat wel wat meer uren. We hebben meegedacht over de inrichting en kleuren en we hebben meegewerkt om op tijd open te kunnen gaan. Dat ging in heel goede samenwerking met Maatvast. De zaterdag van de officiële opening voelde echt als een finale. We hebben er enorm van genoten dat we al onze dorpsgenoten weer konden ontvangen in ons eigen dorpshuis.”

“Dorpshuis Marijke is het oudste dorpshuis van Haarlemmermeer en dat is nu weer helemaal van deze tijd”, vervolgt Lisa. “We hebben de ruimte en faciliteiten voor veel verschillende activiteiten. Dankzij giften van verschillende fondsen hebben we nu ook een pooltafel, voetbalspel en dartborden. Dat trekt misschien ook een wat jonger publiek. Bovendien is het erg leuk om de oudere dorpsgenoten te blijven betrekken. En heel belangrijk dus, want het dorpshuis is de enige openbare plek in het dorp om elkaar te ontmoeten en activiteiten te organiseren.”

Andere verhalen

 • ‘Als mensen met een glimlach naar huis gaan, ben ik blij’

  “Toen ik met pensioen ging, dacht ik: wat zal ik nu eens oppakken? De Boskern is voor mij op loopafstand en ik ben gewoon het wijkcentrum binnen gelopen en heb gevraagd of ik iets voor ze kon doen. Nou dat kon.

  Marja Wittebol

  vrijwilliger wijkcentrum de Boskern, Hoofddorp

  #ditismijnmaatvast

 • ‘Jeu-de-boules is ontspanning, beweging en gezelligheid’

  “Zo’n twee jaar geleden zijn Frank en ik hier gaan wonen. Frank woonde al in Hoofddorp, ik heb hiervoor in Noordwijk en Katwijk gewoond. Daar heb ik altijd veel gejeu-de-bould. Dus toen we hier kwamen, zijn we op zoek gegaan naar een baan. Die vonden we bij de Boskern.”

  Yvonne Bruningmeijer & Frank Tegelaar

  Vrijwilligers de Boskern

  #ditismijnmaatvast

 • Het is toch heerlijk om met anderen en voor anderen bezig te zijn?

  We proberen steeds meer mensen te betrekken bij het dorp en het dorpshuis Het Eiland. Als er nieuwe mensen in het dorp komen wonen, worden ze benaderd om eens langs te komen en te ontdekken hoe leuk het hier is. Er zijn echt leuke activiteiten en veel dorpsgenoten zijn actief.

  Margreet van Goor

  vrijwilliger Dorpshuis Het Eiland

  #ditismijnmaatvast